You are currently viewing Ćigong nekad i sad

Ćigong nekad i sad

  Ćigong ima istoriju  dužu od 3000 godina.  Prema nekim podacima i preko 5000 godina! Kako vežbe osmišljene tako davno još uvek imaju mesta u modernom svijetu u kojem mi živimo?

 

Danas su Ćigong mnogi prepoznali kao delotvorno sredstvo za održavanje dobrog zdravlja i čak i pomoć u rehabilitaciji i lečenju. Čak i u vreme dinastija “Proleća i jeseni” i “Zaraćenih država” (770-221. PNE) Ćigong je bio vrlo cenjen.

img-1Priručnik Huang Di Nei Jing (Interna medicina Žutog cara), napisan u četvrtom veku pre naše ere, odnosi se na i na osnovne teorije tradicionalne kineske medicine pretočene u praksu raznim metodama – između ostalog i Ćigong vežbama koje su se vežbale kada je Grčka je održala svoje prve olimpijske igre (776. PNE), u vreme kad su Kelti napali Britaniju (800. PNE), pa čak i pre rođenja Konfucijea (551. PNE)…

Ćigong se razvijao od strane ranih taoista i razvijao se pažljivim proučavanjem prirodnog okruženja i ponašanja divljih životinja poput medveda, tigra, ptice, majmuna ili jelena….

Drevni taoisti primetili su da se životinje mogu same održavati zdravim i vitalnim. Pokrete životinja su kombinovali zajedno sa znanjem o postojanju unutrašnje energije (qi ili ći) i osmislili su vežbe za regulaciju disanja u koordinaciji s pokretima tela. Utvrđeno je da samo vežbanje ne može doneti ravnotežu i harmoniju u telu. Sledeći principe Yin-a i Yang-a, ako je kretanje Yang, tada je za postizanje ravnoteže potrebno smirenje kao Yin. Spokoj u obliku meditacije.

Gaunzi, knjiga napisana u beleškama 300. Godina PNE:

”postizanje meditacije poboljšaće opšte stanje četiri uda, a to će zauzvrat akumulirati veliku energiju i vitalnost u telu. ”.

img-2Kakvu ulogu mogu, ako postoji, vežbe stvorene u davnim vremenima igrati u našem svetu, koji je temeljen na nauci i tehnologiji? Postoji li mesto za drevne isceliteljske vežbe ili su ih nadvladala čuda moderne medicine?

Za one koji su zdravi, moderna medicina nudi malo ili ništa za održavanje zdrave ravnoteže. Bez nekog oblika održavanja telo će s vremenom postati slabo i-nezdravo. Tek kad smo bolesni, posećujemo doktora. Nikad ne idemo kad smo zdravi! Uz širok spektar lekova  koji su danas dostupni, i dalje postoje brojna stanja i bolesti koje su neizlečive. Mnogi lekovi imaju nuspojave, tako da lečenje jednog problema stvara drugi. Bolje da se ne razbolimo!

Svakodnevna praksa Ćigong vježbi i meditacije izgrađuju qi i mogu održati telo u ravnoteži i sprečiti bolest. Naš moderan način života stvara stres i napetost. Koronarna bolest srca je uobičajena u ovoj zemlji. Dokazano je da vežbe Ćigonga deluju dobro na pacijente koji pate od angine, kao i na one koji pate od hipertenzije (visokog krvnog pritiska).

Nesanica, lumbago, hepatitis i ostali disbalansi ublaženi su izvođenjem Ćigong vežbi.

Čigong je izvrstan način održavanja kondicije i poboljšanja zdravlja.

Pogodan je za sve, mlade, stare, slabe ili jake od kojih svi mogu imati koristi. Opisan je kao proces “samopomlađivanja”.

Sada, kao i u bilo koje drugo vreme tokom naše istorije, trebalo bi da se posvetimo umetnosti Ćigonga. Da bismo mogli ići naprijed, prvo moramo krenuti unazad. Koristeći ovu drevnu veštinu možemo se pripremiti za stresove življenja sada i u budućnosti.