You are currently viewing Tai chi pomaže jačanju matičnih ćelija, otkrivaju istraživači

Tai chi pomaže jačanju matičnih ćelija, otkrivaju istraživači

Tajpej, 7. juna 2014. (CNA) Tajvanski istraživači identifikovali su jedan od mogućih razlog zašto praktičari borilačke veštine Tai Chi (Taiđićuen) veruju u zdravstvene koristi veštine: boks senke očigledno ojačava matične ćelije.

U studiji objavljenoj u međunarodnom medicinskom časopisu “Cell Transplantion”, istraživački tim je otkrio da Tai Chi može da poveća broj matičnih ćelija kod praktičara.

Lin Hsin-jung, neuro-hirurg i šef kliničke bolnice Beigang Kineskog medicinskog univerziteta na jugu Tajvana, rekao je u subotu da je istraživanje njegovog tima izabrano za naslovnu priču poslednjeg broja časopisa.

Napomenuo je da javnost dugo smatra Tai Chi dobrim za telo, a praktičari kažu da im pomaže da žive duži i zdraviji život.

dna

Lin i tim istraživača stavili su teoriju na test sa trogodišnjim istraživanjem.

 

U studiji je 60 ispitanika bilo podeljeno u tri grupe, od kojih su dve preuzele Tai Chi i brzinsko hodanje, odnosno kontrolnu grupu koja uopšte nije vežbala.

Istraživači su zaključili da su praktičari Tai Chija otkrili  kako se njihov pojedinačni broj matičnih ćelija povećava s povećanjem od tri do pet puta.

dr

Redovne vežbe Tai Chija  pomogle su ispitanicima sa radom srca, ponovo ojačale neuronske ćelije u mozgu, izbalansirale su kontrolu uzbuđenja i inhibicije, kao i mentalne traume i iscrpljenost živaca, rekla je Lin.

 

Istraživanje je nazvano “Tai Chi intervencija povećava CD 34 + ćelije gena kod mladih odraslih”.

Izvor: Focus Taiwan

 

Želite da vežbate ćigong ili taiđićuen kod kuće?

Ovo je pravo mesto za Vas.
Posetite ovaj link i saznajte kako možete vežbati ove veštine kad god zaželite u sopstvenom domu, na odmoru ili pauzi tokom posla.